Genel olarak tarım arazileri düz olmayıp, hafif ve orta derecede eğimlidir. Topraklarımız genellikle açık kahve renkli, kireçli, pH’ı 7-8,5 arasında olup killi-tınlı yapıdadır. Sadece Banaz Çayı etrafındaki arazilerde sulu tarım yapılabilmektedir. Ayrıca Sarıkız ve Böceli pınarlarının oluşturduğu derelerden ve bazı sondaj kuyularından az miktarda sulama yapılmaktadır. Yavu deresinden ise kirlilik nedeniyle sulama amaçlı faydalanılamamaktadır. Yıllık yağış miktarı 450-550 mm arasındadır. Genel olarak tarım alanlarımız kuru tarım alanlarıdır.
İlçe arazisinin % 46’nda tarım yapılmaktadır. Tarım arazilerinin ancak % 5,2’nde sulu tarım yapılmaktadır. Tarımın en büyük sorunu kuraklıktır. Bu nedenle kuru tarım yapılmaktadır. Endüstri bitkilerinden tütün yetiştirilmektedir. Yetiştirilen önemli tarım ürünleri; buğday, arpa, nohut, tütün, haşhaş, üzüm ve kendi ihtiyacını karşılayacak kapasitede meyve ve sebze oluşturulmaktadır. İlçemizin toplam arazisi 80.387 hektardır. İşlenen arazi 37.009 hektardır. Bunun 1.940 hektarında sulu tarım, 35.069 hektarında ise kuru tarım yapılmaktadır. Çayır ve mera arazisi olarak 6.559 hektar alan kullanılmaktadır. İlçemizde 31.634 hektarlık orman ve fundalık arazisi bulunmaktadır. 5.185 hektarlık arazi ise kayalık ve tarım dışı kullanılmayan araziyi oluşturmaktadır.
İlçemizde tarım alanları genellikle kuru olduğunda en çok yetiştirilen ürünler arpa, buğday, haşhaş, tütün ve nohuttur. Sebzecilik ve meyvecilik aile içi tüketime yönelik olarak üretilmektedir.
Meyvecilik ilçemizde bağ haricinde ekonomik olarak yapılmamaktadır. Aile içi tüketim amacıyla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yeni sulama alanlarının açılmasıyla ticari amaçlı bahçeler tesis edilmeye başlamıştır.
Tarım Arazilerinin Kullanımı Tablosu |
||
Ürün Gurubu |
Alan (Da) |
% |
Hububat |
221.480 |
59,84 |
Bakliyat |
90.825 |
24.54 |
Endüstri |
18.920 |
5.11 |
Yem Bitkileri |
21.220 |
5.73 |
Sebze |
5.081 |
1.37 |
Meyve |
1.098 |
0,30 |
Bağ |
5.735 |
1.55 |
Kavaklık |
4.035 |
1.10 |
Nadas |
1.044 |
0.28 |
Kullanılmayan |
652 |
0,18 |
Toplam |
370.090 |
100 |
İlçemizdeki Tarla Ürünleri Üretim Miktarı Tablosu |
|
Ürün Adı |
Ürün Miktarı (Ton) |
Arpa |
70.000 |
Buğday |
19.320 |
Nohut |
240* |
Tütün |
1.239 |
Haşhaş |
265 |
* 2011 yılında Antraknoz hastalığı nedeniyle 3.200 Da alan hasat edilebildi.
İlçemizdeki Meyve Üretim Miktarı Tablosu |
|
Ürün Adı |
Ürün Miktarı (Ton) |
Yaş Üzüm |
4.472 |
Elma |
234 |
Armut |
235 |
Vişne |
177 |
Ayva |
88 |
İlçemizdeki Sebze Üretimi Tablosu |
|
Ürün Adı |
Ürün Miktarı (Ton) |
Kavun |
2.898 |
Domates |
975 |
Karpuz |
170 |
Biber |
311 |
Patlıcan |
341 |
İlçemizde süt sığırcılığı, besi sığırcılığı, koyun ve keçi yetiştiriciliği ile yumurta ve etlik tavukçuluk yapılmaktadır. Kanatlı mevcudunun ise % 94’ünü etlik tavuk, %’5sini yumurtalık tavuk ve % 1’inide diğer kanatlılar oluşturmaktadır. İlçemizin hayvan mevcudu tabloda gösterilmiştir. İlçemizde mevcut sığır sayısının % 0,6’i yerli, % 9,5’sı melez ve % 89,9’i kültür ırkıdır.
İlçemiz Hayvan Mevcudu Tablosu |
|
Hayvan Cinsi |
Adedi |
Sığır |
13.9008 |
Koyun |
27.900 |
Kıl Keçisi |
7.733 |
Tek Tırnaklı |
147 |
Kanatlı |
333.000 |
Arı Kovanı |
614 |
Sığır Varlığı Tablosu |
|
Cinsi |
Miktarı |
Yerli |
115 |
Kültür |
12.620 |
Melez |
1.173 |
Toplam |
13.908 |
İlçemizdeki Hayvansal Ürün Tablosu |
|
Ürünün Adı |
Ürünün Miktarı (Ton) yıllık |
Süt |
22.500 |
Et |
1200 |